Suroviny
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru
- 1/4 červeného zelí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 5 hub šitake
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 lžíce cukru muscovado
- 3/4 lžičky solného květu Červená řepa
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky koriandrových semínek
- 1/2 badyánu
- 1/4 lžičky chilli
- 300 ml vody ze sušených hub
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- 200 g loupaných konzervovaných rajčat
- 200 g vařené červené řepy
- 400 g vařených máslových fazolí
- 2 lžíce červeného vinného octa
- čerstvý pepř
- čerstvý kopr
- řecký jogurt
- chilli olivový olej
Postup
- Mrkev a řapíkatý celer nakrájený na půlměcíčky a zelí na proužky zarestujte na olivovém oleji. Potrvá to asi 7 minut.
- Cibuli nakrájenou na kostičky přidejte až později, ať se nespálí, pokračujte v opékání dalších 5 minut.
- Sušené šitake zalijte 300 ml horké vody a nechte houby změknout, pak je nakrájejte na plátky.
- K restovanému zeleninovému základu přidejte rajčatový protlak, cukr a sůl a lehce opečte. Zabere to asi 2-3 minutky.
- Přidejte koření a nechte ho rozvonět, potrvá to asi 2 minuty.
- Přilijte vodu ze sušených hub, zeleninový vývar a rajčata a vařte asi 20 minut.
- Přidejte nakrájenou vařenou řepu na kostičky a máslové fazole. Vařte dalších 10 minut.
- Polévku dochuťte octem, čerstvým pepřem, případně solným květem, ozdobte čerstvým koprem a řeckým jogurtem.
TIP
Bez řeckého jogurtu je celý pokrm veganský.