Suroviny
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 cibule
- 50 ml olivového oleje
- 150 g pancetty
- 1/4 lžičky muškátového květu
- 300 g (mleté) srnčí kýty
- 1,5 dcl červeného vína
- 400 g krájených rajčat v plechovce
- solný květ s provensálskými bylinkami
- čerstvě mletý pepř
- 300 g špaget
- čerstvá bazalka
- bazalkový olivový olej
- parmezán
Postup
- Cibuli, řapíkatý celer a mrkev nakrájejte na stejně velké kostičky.
- Na olivovém oleji orestujte nejprve slaninu, pak mrkev s celerem, nakonec přidejte cibuli a vytvořte voňavý do karamelova opečený základ. Potrvá to asi 10 minut.
- Přidejte muškátový oříšek, promíchejte, nechte rozvonět a přihoďte mleté maso, které co nejlépe rozdělte vařečkou na co nejmenší kousky. Zprudka orestujte. Zabere to asi 3-5 minut.
- Přilijte víno, nechte odpařit alkohol (to ucítíte), přidejte krájená rajčata, dochuťte zlehka solným květem i pepřem a na mírném stupni nechte alespoň 3 hodiny probublávat pod poklicí za občasného míchání a podlévání vodou, pokud bude třeba. Na závěr dochuťte solným květem a pepřem.
- Uvařte špagety dle návodu.
- Až bude ragú hotové, promíchejte s pastou (se špagetami) a dozdobte čerstvou bazalkou, bazalkovým olejem a hoblinkami parmezánu.