Suroviny
- olivový olej
- máslo
- 100 g cibule
- 1 stroužek česneku
- šafrán
- 16 ks chřestu
- 300 g rýže (arborio/carnaroli)
- 200 ml suchého vína
- 800 ml zeleninového vývaru/vody
- 50-60 g parmezánu
- 2 lžíce másla
- 1 lžička čerstvé citronové kůry z bio citronu
- solný květ Citron & levandule
- pepř
- citronový olivový olej
Postup
- Na olivovém oleji s trochou másla orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a po chvilce přihodíme nadrobno nasekaný česnek.
- Přidáme trošku šafránu a na kolečka nakrájený oloupaný chřest (bez hlaviček, které si orestujeme na olivovém oleji bokem na ozdobu) a vše zlehka orestujeme spolu s rýží.
- Zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol, zabere to asi 3 minuty.
- Postupně přiléváme po částech vývar/vodu a mícháme dokud není rýže na skus a risotto lehce řidší.
- Přidáme nastrouhaný parmezán, čerstvou citronovou kůru a máslo, dobře promícháme.
- Dochutíme solí a pepřem a krémový výsledek na talíři dozdobíme restovanými hlavičkami (bílého) chřestu, hoblinkami parmezánu a zakápneme citronovým olivovým olejem.