Suroviny
- 100 másla
- 150 g tahini
- 100 g panely (tmavého cukru)
- 2 vejce
- 1 lžička vanilky
- 180 g drcených vloček
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mořské soli
- 180 g hořké čokolády
- hrubozrnná sůl na posypání
Postup
- Změklé máslo, sezamovou pastu tahini a tmavý cukr utřete do hladkého krému v robotu s plochým šlehačem (lopatkou). Potrvá to asi 5 minut při střední rychlosti.
- Přidejte dvě celá vejce a vyšlehejte stejnou metlou po dobu dalších 5 minut v nadýchanou směs.
- Smíchejte vločky, koření a prášek do pečiva i sodu v míse bokem, promíchejte vidličkou.
- Sypkou směs postupně přisypávejte a zapracujte do krému pomocí robotu a na závěr přidejte čokoládu nasekanou na kousky (anebo čokoládové pecky), promíchejte při pomalém chodu naposledy v robotu.
- Vzniklé těsto na sušenky zabalte do pečicího papíru anebo potravinové folie tak, aby vznikl váleček a dejte na cca hodinu zatuhnout do mrazáku.
- Na plechy vystlané pečicím papírem nakrájejte z těsta asi centimetr tlustá kolečka. Nemusíte je nijak upravovat, těsto při pečení změkne, lehce se rozteče a tvar se doladí sám. Těsto by mělo vystačit na asi 14 sušenek.
- Sušenky pečte asi 15 minut na 170 °C dozlatova.