Suroviny
- 150 g dýně
- 70 g jablka
- 1 vejce
- 150 ml medu
- 100 ml olivového oleje pomeranč
-
80 ml kefíru
-
230 g ječné celozrnné mouky
-
1 lžička perníkového koření
-
1/2 lžičky solného květu pomeranč a chilli
-
1 lžička jedlé sody
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C na horní spodní ohřev, bez horkého vzduchu.
- Na jemném struhadle nastrouhejte do mísy dýni a jablko.
- Přidejte rozbité vejce, přilijte med, olej i kefír, promíchejte stěrkou.
- Odvažte si mouku, přisypte perníkové koření, solný květ i jedlou sodu a dobře promíchejte metlou.
- Do mokrých surovin postupně zamíchejte suroviny suché. Neotálejte, ať soda s kefírem stihne svoji práci kypření těsta v troubě a ne na lince. To byste měli z chlebíčku placku.
- Do vymazané formy na chlebíček přelijte těsto a pečtě asi 45-50 minut. Pro jistotu můžete ke konci vyzkoušet test špejlí. Zapíchnout ji do středu těsta a zkusit, jestli se na ni těsto ještě stále lepí, nebo už je i uvnitř „buchta“ upečená akorát.
TIP
Chlebíček můžete ozdobit pár plátky jednoho jablka, (které můžete drobně pocukrovat navíc) pro hezčí efekt. V troubě se z nich pak stanou pěkně zkaramelizované křížaly.