Suroviny
- 4 kapie
- 220 g vařené/sterilované cizrny
- 2 lžíce sezamové pasty tahini
- 100 ml vody
- 80 ml olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1 lžička solného květu Ibišek
- 1 stroužek česneku
- čerstvý koriandr
- chilli olivový olej
Postup
- Upečeme červené papriky lehce zakápnuté olivovým olejem při 200°C. Potrvá to asi 30-35 minut.
- Z cizrny odebereme lžíci stranou a zbytek dáme do mixovací nádoby. Přidáme tahini, vodu, olivový olej, citronovou šťávu, římský kmín, koriandr, solný květ a česnek (bez vnitřního klíčku), a vše lehce rozmixujeme.
- K pomazánce přidáme dvě pečené červené papriky (se slupkou) a rozmixujeme dohladka.
- Dvě pečené kapie (bez slupky, půjde hladce svléknout) nakrájíme na kousky, smícháme se lžící zbylé cizrny, osolíme a opepříme.
- Hummus přendáme do misky, ozdobíme paprikovo-cizrnovou směsí, čerstvým koriandrem, solným květem s ibiškem a chilli olejem.
TIP
Hummus podáváme jen tak, s na klínky nakrájenou zeleninou (mrkví, okurkou, ředkví a řapíkatým celerem…) nebo s (pita) chlebem.