Suroviny
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje (na vaření)
- 2 hrsti hlívy ústřičné
- 1/2 lžičky kmínu
- 2 stroužky česneku
- 800 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
- 1/2 lžičky panenské mořské soli
- 1 brambora
- 240 g vařených/sterilovaných bílých fazolí
- 1 lžíce majoránky
- houbový solný květ
Postup
- Řapíkatý celer, oloupanou mrkev a cibuli nakrájejte na stejně velké drobné kostičky.
- Na olivovém oleji orestujte do sklovata celer, mrkev a cibulku. Zabere to na mírném stupni asi 5 minut.
- Pak přidejte na kostičky nakrájenou hlívu, lehce osolte, přidejte kmín a restujte dalších 5 minut, do zlatova.
- Nakonec do základu prolisujte česnek. Promíchejte, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Přidejte na kostičky nakrájenou bramboru a osolte zbytkem soli, podle chuti. Vařte asi 10-15 minut, do změknutí brambor.
- Přihoďte vařené fazole, prohřejte, dochuťte majoránkou a podávejte. Solný květ s houbami použijte jako dochucovadlo na úplný závěr, do polévky v talíři.