Suroviny
- 150 g čočky beluga
- 1/2 dýně hokaido
- 1/2 cibule
- 1 česnek
- 70 g rukoly
- 1 lžíce růžového pepře
- 1/4 lžičky solného květu Srí lanka
- 1 lžíce černého sezamu
- 1 lžíce praženého bílého sezamu
- olivový olej na vaření
Na zálivku:
- 3 lžíce sojové omáčky tamari
- 1,5 lžíce vinného octa (balsamico)
- 3 lžíce tekutého medu
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička chilli oleje
Postup
- Namočte čočku ideálně přes noc, pak slijte vodu a uvařte ji v čerstvé osolené vodě „na skus". Zabere to asi 10-13 minut a bude tak lépe stravitelná. Pokud nemáte čas na namáčení předem, čočku jen umyjte pod studenou vodou, a vařte cca 18 minut.
- Vydlabanou dýni nakrájejte na plátky, posolte solným květem Srí lanka, zacákněte olejem a opečte je v předehřáté troubě při 200°C. Potrvá to, podle velikosti dýně, asi 15 minut.
- Připravte si zálivku smícháním všech ingrediencí a důkladným protřepáním třeba v menší zavařovací sklenici.
- Na troše oleje orestujte do zlatova na kostičky nakrájenou cibulku a pak přidejte ke konci i česnek nadrobno, ať se nepřipálí. Potom přisypte čočku a dochuťte solným květem Srí lanka, promíchejte.
- Ochucenou čočku smíchejte s dýní, čerstvou rukolou, promíchejte vše v míse se zálivkou a na talíři každou porci dozdobte a dochuťte růžovým pepřem a oběma sezamy.