Suroviny
- 200 g celozrnné (špaldové) mouky
- 60 g mandlové mouky
- 110 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 2 šeptky solného květu Ibišek
- 2 vejce
Suroviny na “marcipánovou” náplň:
- 130 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 150 g mandlové mouky
- 50 g celozrnné (špaldové) mouky
- 7 cl amaretta
- 6 menších broskví
- 1 špetka solného květu Ibišek
- (moučkový cukr na posypání)
Postup
Neprve vytvořte těsto na korpus.
- Smíchejte celozrnnou a mandlovou mouku a na menší kousky nakrájené máslo pokojové teploty, cukr i sůl a prsty vytvořte sypkou drobenku.
- Přidejte dvě celá vejce a spojte v kompaktní těsto. Dejte na hodinu do lednice zabalené do potravinové folie.
- Máslo pokojové teploty vyšlehejte s cukrem do nadýchaného krému, přidejte vejce a znovu šlehejte do krému, přisypte a zašlehejte postupně mouky i sůl a na závěr přilijte a promíchejte s amarettem.
- Rozehřejte troubu na 170°C a těsto z lednice vyválejte na tloušťku asi půl centimetru. Pomocí nabalení na váleček překryjte těstem vymazanou (keramickou) formu o průměru 24 cm. Korpus předpečte, bude vám stačit 10 minut.
- Přebytečné okraje odřízněte nožem a zužitkujte je třeba tak, že z nich vytvarujete lístečky jako vidíte na fotce. Stačí těsto znovu spojit, vyválet do stejné tloušťky, požadovaný tvar vyříznout nožem a dokreslit tupou (řapík) i ostrou (žilnatina) stranou nože.
- Na předpečený korpus rovnoměrně rozprostřete mandlovou náplň a na ní poklaďte na plátky nakrájené půlky broskví. Pečte 20 minut, pak koláč z trouby vyndejte, ozdobte ho lístky a dopékejte do zlatova dalších 15-20 minut.
- Koláč můžete při servírování zaprášit moučkovým cukrem.
TIP
Koláč skvěle funguje se sladkokyselým ovocem jako jsou meruňky, jablka, švestky, blumy, špendlíky…